Project Description

TYPE:
Residential

LOCATION:
Porto, Portugal

DATE:
2018-

CLIENT:
Private

AUTORSHIP:
Maria Amarante
Conceição Mestre

COLABORATION:
Rita Almeida

PHOTOGRAPHY:
Cirurgias Urbanas II,
Arquitectura e Reabilitação

Carcereira House

The Carceira House is a building from the mid 20th century, divided in two houses with autonomous entries. Our intervention is centered in only one of the houses, that occupies the ground floor and basement.
These floors had already been previously altered and the new added elements were left unfinished, adding to the degradation of the building. Some of the characteristic elements of this type of house were, therefore, lost or in poor condition.
The proposed renovation generally kept the interior organization, adapting the different spaces to the client’s needs. On the ground floor, the living room grew taking advantage of an unnecessary 3rd bedroom. The area that originaly belonged to the kitchen (a “service” room, separated from the social areas) was transformed into a laundry room, uniting the kitchen and dinning room space.
The basement was designed to be used as a separate apartment for visitors, giving it a small bathroom.

Project Details

Categories:

RESIDENTIAL

Project Date:

May 20, 2020